Τσικριπής Παναγιώτης PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Aλιμος - Αθηνα - Τηλ: 210 985 3727

Διαθλαστικες Επεμβασεις


Οι διαθλαστικές επεμβάσεις προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα όρασης χωρίς γυαλιά και μάλιστα με τρόπο γρήγορο, οικονομικό και ασφαλή.

Καταρρακτης

Εκατομμύρια ασθενών έχουν αποκαταστήσει την όραση και τον τρόπο ζωής τους, χάρις σε αυτή την ιατρική επέμβαση που αλλάζει τη ζωή.

Ηλικιακη Εκφυλιση Ωχρας

Επαναστατικές λύσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

 

Ο κερατόκωνος είναι εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδούς το σχήμα του οποίου εμφανίζει μια κωνική προβολή, που εμφανίζεται στην εφηβεία και εξελίσσεται συνήθως μέχρι την 4η δεκαετία της ζωής.


Συνήθως προσβάλλει και τα δύο μάτια με διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης. Το κεντρικό σημείο του κερατοειδούς λεπταίνει και λαμβάνει ένα κωνικό σχήμα αντί του κανονικού που είναι σφαιρικό. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την τοπογραφία του κερατοειδούς ακόμα και στα πολύ πρώιμα στάδια.

Η όραση του ασθενούς αρχίζει να είναι θολή και στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ένα ζευγάρι γυαλιών ή με φακούς επαφής. Στην πορεία της νόσου ικανοποιητική όραση επιτυγχάνεται μόνο με την χρήση ειδικών φακών επαφής, τους κερατοκωνικούς.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ο κερατοειδής γίνεται πιο κωνικός και τραυματίζεται ενώ η όραση χειροτερεύει και τα αντικείμενα φαίνονται παραμορφωμένα. Ξαφνική μείωση της όρασης συμβαίνει σπάνια όταν εμφανίζεται οίδημα στον κερατοειδή.

Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα ρήξης στην Δεσκεμέτειο μεμβράνη και απότομη διαρροή υγρού εντός του κερατειδή ( οξύς ύδροπας ). Το οίδημα μπορεί να επιμείνει για εβδομάδες και αυτοϊάται δίνοντας θέση σε μια ουλή.

Σε προχωρημένες καταστάσεις κερατοκώνου όπου η οπτική οξύτητα οριακά βρίσκεται στα 2/10 η θεραπεία επιλογής είναι η κερατοπλαστική είτε μερικού πάχους (Deep Anterior Lamellar Keratoplasty ή DALK) ή πλήρους πάχους (Penetrating Keratoplasty ή ΡΚ).

Σε ηπιότερες μορφές όμως τεχνικές όπως η διασύνδεση κερατοειδικού κολλαγόνου (cross linking) και η εφαρμογή ενδοκερατοειδικών δακτυλίων (intacs) μπορούν να σταθεροποιήσουν τον κερατόκωνο και να προσφέρουν ικανοποιητική όραση στον ασθενή.