Τσικριπής Παναγιώτης PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Aλιμος - Αθηνα - Τηλ: 210 985 3727

Διαθλαστικες Επεμβασεις


Οι διαθλαστικές επεμβάσεις προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα όρασης χωρίς γυαλιά και μάλιστα με τρόπο γρήγορο, οικονομικό και ασφαλή.

Καταρρακτης

Εκατομμύρια ασθενών έχουν αποκαταστήσει την όραση και τον τρόπο ζωής τους, χάρις σε αυτή την ιατρική επέμβαση που αλλάζει τη ζωή.

Ηλικιακη Εκφυλιση Ωχρας

Επαναστατικές λύσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ;

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Είναι 100 φορές πιο ευαίσθητη από την περιφερειακό αμφιβληστροειδή στην αντίληψη λεπτομερειών, έχει διάμετρο περίπου 5-6 mm και περιέχει μεγάλα ποσοστά ξανθοφυλλίνης μίας κίτρινης χρωστικής ουσίας. Η ωχρά είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ;

Η οπή είναι μια νόσος η οποία επηρεάζει την ωχρά κηλίδα. Μια οποιαδήποτε υαλοειδοωχρική έλξη στην περιοχή της ωχράς, μπορεί να δημιουργήσει μια οπή. Αυτή η οπή μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και τα όρια της να αποκολληθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της κεντρικής όρασης, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι μόνιμη. Κύρια συμπτώματα είναι η μεταμορφοψία, η μείωση της οπτικής οξύτητας και το έλλειμα του κεντρικού οπτικού πεδίου.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;

Μέχρι το 2013 η θεραπεία ήταν μόνο χειρουργική με υαλοειδεκτομή. Ο στόχος της επέμβασης ήταν η αφαίρεση όποιας επαμφιβληστροειδικής μεμβράνης και η προσπάθεια κλεισίματος της οπής ούτως ώστε να σταματήσει η απώλεια της όρασης και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και να βελτιωθεί.

Η νέα καινοτόμος θεραπεία είναι μια ενδοϋαλοειδική έγχυση με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η ένεση αυτή που ονομάζεται JETREA, περιέχει την ουσία ocriplasmin, η οποία μπορεί να «εξαφανίσει» ως και το 100% της οπής.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα ασκεί πρωτεολυτική δράση έναντι των πρωτεϊνικών συστατικών του υαλοειδούς και της υαλοειδοαμφιβληστροειδικής επιφάνειας με στόχο την ρευστοποίηση του υαλοειδούς και την λύση της υαλοειδοωχρικής έλξης.

Το ενέσιμο αυτό χορηγείται κυρίως σε ασθενείς με οπές μικρότερες των 400 μm.