Τσικριπής Παναγιώτης PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Aλιμος - Αθηνα - Τηλ: 210 985 3727

Διαθλαστικες Επεμβασεις


Οι διαθλαστικές επεμβάσεις προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα όρασης χωρίς γυαλιά και μάλιστα με τρόπο γρήγορο, οικονομικό και ασφαλή.

Καταρρακτης

Εκατομμύρια ασθενών έχουν αποκαταστήσει την όραση και τον τρόπο ζωής τους, χάρις σε αυτή την ιατρική επέμβαση που αλλάζει τη ζωή.

Ηλικιακη Εκφυλιση Ωχρας

Επαναστατικές λύσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

 

Ο φακός επαφής είναι ένα διορθωτικό, κοσμητικό ή και θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται από ασθενείς με προβλήματα όρασης όπως μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία. Είναι μια μικρή οφθαλμική πρόθεση που τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Χρειάζεται το βλεφάρισμα του ματιού ώστε να παίρνει το δάκρυ για να καθαρίζεται και να μην θολώνει αλλά και για να παραμένει στην θέση της.

Τα πρώτα σχέδια για τους φακούς επαφής δημιουργήθηκαν από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 1508.

Σε σύγκριση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής επηρεάζονται λιγότερο από τον υγρό καιρό, δεν δημιουργείται ποτέ ατμός επάνω τους, και παρέχουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο. Είναι πιο κατάλληλοι για τις αθλητικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, σε οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο κερατόκωνος που δεν μπορούν να διορθωθούν με ακρίβεια με τα γυαλιά χρησιμοποιούμε ειδικούς φακούς επαφής. Έχει υπολογιστεί ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν φακούς επαφής σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν δύο τύποι φακών επαφής:

Οι μαλακοί φακοί επαφής:

Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι οι πιο συνηθισμένοι ως προς την χρήση τους. Είναι πολύ άνετοι, συνηθίζονται στο μάτι από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αθλήματα χωρίς να υπάρχει ο φόβος που υπήρχε με τα γυαλιά. Μπορούν να συνδυαστούν και με χρώμα. Όμως δεν μπορούν να συνδυαστούν με κάποιες περιπτώσεις φαρμακευτικής αγωγής ενώ εάν το άτομο πάσχει από ξηροφθαλμία απορροφούν νερό από το μάτι κι έτσι ο ασθενής έχει ενοχλήσεις.

Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής:

Οι ημίσκληροι φακοί επαφής δεν είναι πολύ συνηθισμένοι, κυρίως λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την προσαρμογή τους. Διαρκούν όμως περισσότερο από τους μαλακούς, δεν απορροφούν νερό, επιτρέπουν περισσότερο οξυγόνο να περνά στο μάτι και ταυτόχρονα μπορούν να συνδυαστούν με σχεδόν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχει όμως συχνά κίνδυνος αποκόλλησης από το μάτι ή και μετακίνησης από το οπτικό πεδίο του ματιού.

Διάρκεια

Σε σχέση με την διάρκειά τους, υπάρχουν 3 τύποι φακών επαφής:

Ημερήσιοι

Κάθε φακός χρησιμοποιείται για μια μέρα και μετά πετιέται, χωρίς αποστείρωση.

Μηνιαίοι

Οι φακοί που ανοίγονται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ημέρα που ανοίγονται έως τις επόμενες τριάντα. Κάθε βράδυ χρειάζονται αποστείρωση στην θήκη τους με ειδικό υγρό. Υπάρχουν παραλλαγές των μηνιαίων όπως διμηναίοι και τριμηνιαίοι.

Ετήσιοι

Συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με τους μηνιαίους όμως οι ετήσιοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 365 ημέρες από την ώρα που ανοίγονται.

Ιδιότητες

Μαλακοί και ημίσκληροι φακοί επαφής

Σε σχέση με τις ιδιότητες φακών επαφής και τις παθήσεις που αντιμετωπίζουν, υπάρχουν:

Μυωπικοί-Υπερμετρωπικοί

Για μυωπία και υπερμετρωπία αντίστοιχα.

Τορικοί

Για αστιγματισμό με ειδικό σχήμα για διόρθωση της καμπυλότητας που παραμορφώνει την εικόνα.

Για κερατόκωνο

Μπορεί να είναι ημίσκληροι ή και μαλακοί-ημίσκληροι ταυτόχρονα (όταν είναι μαλακοί στην περιφέρεια και σκληροί στο κέντρο βοηθώντας ). Κρατούν τον κερατοειδή σταθερό παρέχοντας εξαιρετική όραση σε άτομα που πάσχουν από κερατόκωνο.

Πολυεστιακοί

Για πρεσβυωπία και μυωπία/υπερμετρωπία ταυτόχρονα.

Έγχρωμοι

Με χρώμα για αισθητικούς/κοσμητικούς λόγους, δηλαδή αλλαγή του χρώματος των ματιών.

 

Υπάρχουν αρκετά υγρά συντήρησης και καθαρισμού των Φακών Επαφής στο εμπόριο.

Συνήθως διακρίνονται σε δυο κατηγορίες : στα one step και τα two step υγρά. Η διαφορά έγκειται, στην ώρα που ο φακός πρέπει να παραμείνει στο υγρό προκειμένου να καθαριστεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

1.  Δεν κοιμόμαστε ποτέ με φακούς επαφής.
2.  Δεν χρησιμοποιούμε τους φακούς όταν το μάτι είναι ερεθισμένο.
3.  Δεν φοράμε τους φακούς στη θάλασσα.
4.  Δεν τους ξεπλένουμε ποτέ με νερό.
5.  Δεν χρησιμοποιούμε το ήδη χρησιμοποιημένο υγρό καθαρισμού.
6.  Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ενόχληση, δεν βάζουμε τον φακό και σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνούμε με τον οφθαλμίατρο.