Τσικριπής Παναγιώτης PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Aλιμος - Αθηνα - Τηλ: 210 985 3727

Διαθλαστικες Επεμβασεις


Οι διαθλαστικές επεμβάσεις προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα όρασης χωρίς γυαλιά και μάλιστα με τρόπο γρήγορο, οικονομικό και ασφαλή.

Καταρρακτης

Εκατομμύρια ασθενών έχουν αποκαταστήσει την όραση και τον τρόπο ζωής τους, χάρις σε αυτή την ιατρική επέμβαση που αλλάζει τη ζωή.

Ηλικιακη Εκφυλιση Ωχρας

Επαναστατικές λύσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι η οφθαλμολογική κατάσταση στην οποία αποκολλάται ο ιδίως αμφιβληστροειδής από το επιθήλιο που τον συγκρατεί, το οποίο λέγεται μελάγχρουν επιθήλιο. Είναι μία άκρως επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική θεραπεία για την αποκατάσταση της βλάβης, καθώς οδηγεί  στην τύφλωση.

Είδη αποκόλλησης

Ρηγματογενής αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Είναι η κατάσταση στην οποία δημιουργείται ρωγμή στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα να εισέρχεται υγρό στον υπαμφιβληστροειδή χώρο και να αποκολλάται ο χιτώνας αυτός από το επιθήλιο. Καταστάσεις που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση είναι ορισμένες ανωμαλίες που έχουν να κάνουν με την εκφύλιση του αμφιβληστροειδή καθώς και η υγροποίηση του υαλοειδούς. Έτσι, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες που προετοιμάζουν την αποκόλληση.

Μη ρηγματογενής αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο μηχανισμούς :

1. Εξίδρωση υγρού στον υπαμφιβληστροειδικό χώρο, από όγκο, φλεγμονή ή εκφυλιστική βλάβη.

2. Αποκόλληση από έλξη, σε καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ισχαιμίες και τα τραύματα.

Θεραπεία :

Εφόσον έχουμε μόνο συμπτώματα χωρίς να έχει προκληθεί ακόμη αποκόλληση, εφαρμόζουμε θεραπεία των ρωγμών με laser φωτοπηξία για πρόληψη της δυσάρεστης εξέλιξης.

Εάν υπάρχει αποκόλληση, εφαρμόζουμε την χρήση μοσχευμάτων σιλικόνης ή αέριο και υαλοειδεκτομή. Βασικός στόχος είναι να κλείσουμε τα ρήγματα για να μην επιτρέψουμε την δίοδο υγρού.