Τσικριπής Παναγιώτης PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Aλιμος - Αθηνα - Τηλ: 210 985 3727

Διαθλαστικες Επεμβασεις


Οι διαθλαστικές επεμβάσεις προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα όρασης χωρίς γυαλιά και μάλιστα με τρόπο γρήγορο, οικονομικό και ασφαλή.

Καταρρακτης

Εκατομμύρια ασθενών έχουν αποκαταστήσει την όραση και τον τρόπο ζωής τους, χάρις σε αυτή την ιατρική επέμβαση που αλλάζει τη ζωή.

Ηλικιακη Εκφυλιση Ωχρας

Επαναστατικές λύσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

 

Η υαλοειδική κοιλότητα είναι ένας χώρος που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, ανάμεσα στον φακό και τον αμφιβληστροειδή, και είναι γεμάτη με ένα παχύρρευστο υλικό που ονομάζεται υαλοειδές. Με το πέρας του χρόνου, το υαλοειδές αρχίζει να γίνεται περισσότερο ρευστό με αποτέλεσμα να εκφυλίζεται, σχηματίζοντας διάφορες συμπυκνώσεις μέσα στο μάτι με την μορφή κηλίδων ή γραμμών.

Με την κίνηση του οφθαλμού, το ρευστοποιημένο αυτό υαλοειδές μετακινείται και απομακρύνεται σταδιακά απο το πίσω μέρος του ματιού.
Καθώς συμβαίνει αυτό, ο ασθενής βλέπει λάμψεις σαν αστραπές και μια ή περισσότερες μαύρες κηλίδες να κινούνται (μυωψίες).


Εάν συμβαίνει αυτό, τότε μάλλον πρόκειται για αποκόλληση του υαλοειδούς. Αυτή η αποκόλληση του υαλοειδούς, σαν αποτέλεσμα εκφύλισης του υαλοειδούς σχετιζόμενης με την ηλικία, είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και σε άτομα με υψηλή μυωπία, διότι το υαλοειδές στις περιπτώσεις αυτές εκφυλίζεται νωρίτερα.


Η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν είναι επικίνδυνη αλλά μπορεί δυνητικά, να συνοδεύεται από σοβαρότερες καταστάσεις, όπως ρωγμές και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή υαλοειδική αιμορραγία.
 Οι σοβαρότερες αυτές καταστάσεις συνήθως συνοδεύονται από εμφάνιση αστραπών (φωταψίες).

Όταν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να επισκεφθείτε οφθαλμίατρο.

Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη ρωγμής στον αμφιβληστροειδή, τότε συνιστάται άμεση εφαρμογή Argon Laser για να περιχαρακωθεί η ρωγμή και να αποτραπεί ο κίνδυνος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.