Τσικριπής Παναγιώτης PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Aλιμος - Αθηνα - Τηλ: 210 985 3727

Διαθλαστικες Επεμβασεις


Οι διαθλαστικές επεμβάσεις προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα όρασης χωρίς γυαλιά και μάλιστα με τρόπο γρήγορο, οικονομικό και ασφαλή.

Καταρρακτης

Εκατομμύρια ασθενών έχουν αποκαταστήσει την όραση και τον τρόπο ζωής τους, χάρις σε αυτή την ιατρική επέμβαση που αλλάζει τη ζωή.

Ηλικιακη Εκφυλιση Ωχρας

Επαναστατικές λύσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ;

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό ερέθισμα το οποίο ο εγκέφαλός μας μπορεί και αντιλαμβάνεται σαν εικόνα.Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την οξεία κεντρική όραση .Είναι 100 φορές πιο ευαίσθητη από την περιφερειακό αμφιβληστροειδή στην αντίληψη λεπτομερειών.έχει διάμετρο περίπου 5-6 mm και περιέχει μεγάλα ποσοστά ξανθοφυλλίνης μίας κίτρινης χρωστικής ουσίας.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια εκφυλιστική και προοδευτική πάθηση και αποτελεί την κύρια αιτία σοβαρής απώλειας της όρασης (οπτική οξύτητα) στον Δυτικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας και αναμένεται να έχουμε μία δραματική εμφάνιση νέων κρουσμάτων τα επόμενα χρόνια, καθώς θα αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης.
Η αιτιολογία της πάθησης δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, υπάρχουν ωστόσο προδιαθεσικοί παράγοντες :

Αυξημένη ηλικία - Περίπου το 25% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν HEΩ.

Από αυτούς με HEΩ στον ένα οφθαλμό, περίπου το 40% θα αναπτύξει HEΩ στον άλλο οφθαλμό μέσα σε 5 έτη.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη ΗΕΩ είναι:
•Κάπνισμα
•Φυλή – η Λευκή φυλή εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο
•Οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας
•ΦύλοΟι γυναίκες εμφανίζεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες.
Υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσος
Χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών/λουτεΐνης

 

Α. ΞΗΡΑ ΜΟΡΦΗ

Στην ξηρή HEΩ, η οποία είναι το 85% του συνόλου των περιστατικών της HEΩ, οι φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδή καταστρέφονται, επηρεάζοντας την κεντρική όραση. Tο πιο συχνό σύμπτωμα της ξηρής HEΩ είναι ελαφρώς θολωμένη όραση. Χαρακτηριστικό είναι τα "κενά" ή σκοτώματα στην κεντρική όραση. Αν και δεν υπάρχουν φαρμακευτικές ή χειρουργικές θεραπείες για αυτή τη μορφή ΗΕΩ, τα οπτικά βοηθήματα όπως οι μεγεθυντικοί φακοί μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα αυτά να εκμεταλλευτούν την περιφερική τους όραση και να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινή τους ζωή. H ξηρά HEΩ τείνει να εξελίσσεται αργά, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή μορφή HEΩ, την καλούμενη υγρά HEΩ.

 

 

Β. ΥΓΡΑ ΜΟΡΦΗ

Η υγρά μορφή είναι λιγότερο συχνή, αλλά είναι υπεύθυνη για το 90% των περιπτώσεων σοβαρής απώλειας στην όραση. Στην υγρά HEΩ, η οποία είναι περίπου το 15% του συνόλου των περιστατικών HEΩ, αλλά η κύρια αιτία απώλειας όρασης, μη φυσιολογικά αγγεία αναπτύσσονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, κάτω από την ωχρά κηλίδα. Aυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, σχηματισμό ουλής και μόνιμης βλάβης. H βλάβη εξελίσσεται ταχύτερα απ’ό,τι στην ξηρά μορφή και τείνει να οδηγήσει σε πιο σοβαρή απώλεια κεντρικής όρασης. Aν εντοπιστεί εγκαίρως, θεραπεία για συγκεκριμένες μορφές υγράς HEΩ μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει την απώλεια όρασης.

 

 

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την ελάττωση της όρασης και την παραμόρφωση (στρέβλωση) των εικόνων, ένα φαινόμενο που ονομάζεται μεταμορφωψία. Και τα δύο αυτά συμπτώματα κατά την εξέλιξή τους επηρεάζουν ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής των ασθενών.