Τσικριπής Παναγιώτης PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Aλιμος - Αθηνα - Τηλ: 210 985 3727

Διαθλαστικες Επεμβασεις


Οι διαθλαστικές επεμβάσεις προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα όρασης χωρίς γυαλιά και μάλιστα με τρόπο γρήγορο, οικονομικό και ασφαλή.

Καταρρακτης

Εκατομμύρια ασθενών έχουν αποκαταστήσει την όραση και τον τρόπο ζωής τους, χάρις σε αυτή την ιατρική επέμβαση που αλλάζει τη ζωή.

Ηλικιακη Εκφυλιση Ωχρας

Επαναστατικές λύσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

 

Ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού περιβάλλεται από τον ακτινωτό μυ ο οποίος μπορεί να μεταβάλει την ακτίνα καμπυλότητας της πρόσθιας επιφάνειας του κρυσταλλοειδή φακού και σε έναν μικρότερο βαθμό και την οπίσθια.
Έτσι μεταβάλλεται η διαθλαστική δύναμη του φακού και επομένως ολόκληρου του ματιού με αποτέλεσμα να μπορούμε να εστιάσουμε τόσο σε κοντινά όσο και σε μακρινά αντικείμενα. Αυτή η λειτουργία ονομάζεται προσαρμογή.


Όσο μεγαλώνουμε ο φακός του ματιού μας σκληραίνει και χάνει την ευκαμψία του με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να εστιάσει με την ίδια ευκολία στα κοντινά αντικείμενα.
Έτσι έχουμε το φαινόμενο της πρεσβυωπίας.

Το εύρος της προσαρμογής περιορίζεται πολύ πριν αντιληφθούμε πως δυσκολευόμαστε να δούμε τα κοντινά αντικείμενα. Καταλαβαίνουμε αυτή την αλλαγή, μόνο όταν η απώλεια αυτής της ελαστικότητας φθάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάζει αισθητά την κοντινή όρασή μας. 

Τα πρώτα σημάδια της πρεσβυωπίας,  καταπόνηση των ματιών, δυσκολία να δούμε σε αμυδρό φως με επίκεντρο τα μικρά αντικείμενα και τα ψιλά γράμματα, συνήθως παρατηρείται μεταξύ των ηλικιών 40 και 46.


Η πρεσβυωπία επηρεάζει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και δεν υπάρχει καμία γνωστή πρόληψη για αυτήν.


Πολλοί άνθρωποι με μυωπία, μπορούν να διαβάσουν άνετα χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής, ακόμη και μετά την ηλικία των 40 ετών. Ωστόσο, η μυωπία τους δεν εξαφανίζεται και τα προβλήματα σε μεγάλες αποστάσεις παραμένουν.

Οι μύωπες με την διαθλαστική χειρουργική ενημερώνονται ότι η χειρουργική διόρθωση στη μυωπία τους μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα μετά την ηλικία των 40 ετών, όταν εμφανίζεται η πρεσβυωπία και χάνεται η ικανότητά τους να διαβάζουν κοντά.
Θα πρέπει στη συνέχεια να χρησιμοποιούν γυαλιά για το διάβασμα.