Τσικριπής Παναγιώτης PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Aλιμος - Αθηνα - Τηλ: 210 985 3727

Διαθλαστικες Επεμβασεις


Οι διαθλαστικές επεμβάσεις προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα όρασης χωρίς γυαλιά και μάλιστα με τρόπο γρήγορο, οικονομικό και ασφαλή.

Καταρρακτης

Εκατομμύρια ασθενών έχουν αποκαταστήσει την όραση και τον τρόπο ζωής τους, χάρις σε αυτή την ιατρική επέμβαση που αλλάζει τη ζωή.

Ηλικιακη Εκφυλιση Ωχρας

Επαναστατικές λύσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

 

Η PRK (Photorefractive Keratectomy) ή φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή, ήταν η πρώτη επιτυχής φωτοδιαθλαστική τεχνική που εφαρμόσθηκε επί του κερατοειδούς την δεκαετία του ’80 και χρησιμοποιήται και σήμερα σε ασθενείς με μικρό πάχος κερατοειδή.

Η επέμβαση γίνεται με την απομάκρυνση κατ αρχήν του επιθηλίου του κερατοειδή, είτε με ένα διάλυμα αλκοόλης με την βοήθεια ενός δακτυλίου οριοθέτησης, ή διεπιθηλιακά δηλαδή με απευθείας εφαρμογή ακτινοβολίας στο επιθήλιο του κερατοειδή.

Στη συνέχεια γίνεται εφαρμογή της απαραίτητης ακτινοβολίας laser ώστε να αναδιαμορφωθεί ο κερατοειδής στο επιθυμητό σχήμα.

Τέλος τοποθετήται από τον ιατρό ένας μαλακός φακός επαφής για προστασία.

 

Η μετεγχειρητική πορεία της PRK είναι πιο επώδυνη από την LASIK ή την FEMTOSEC LASIK, με τα συμπτώματα να ξεκινούν συνήθως μισή ώρα μετά την επέμβαση και να διαρκούν 2-3 ημέρες.

Αυτό οφείλεται στην αφαίρεση του επιθηλίου και στην παροδική κερατίτιδα που προκαλεί η ακτινοβολία και συνοδεύεται από φωτοφοβία.

Γι αυτό άλλωστε προτείνεται στον ασθενή να παραμείνει σε σκιερό μέρος κατά την διάρκεια των επόμενων δύο – τριών ημερών, χρόνο επούλωσης του επιθηλίου.

Μετά το πέρας της τρίτης ημέρας ο ιατρός αφαιρεί τον θεραπευτικό φακό επαφής και ο ασθενής ακολουθεί την φαρμακευτική αγωγή για περίπου τρία εικοσαήμερα.

Συνήθως ο ασθενής επιστρέφει στη εργασία του μετά την τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα.